Vanaf 25/09 te bewonderen in gallerij Vertigo ( Kronenburgstraat 100, 2000 Antwerpen )

Artist statement

Wij zijn onze naakte lichamen en lichamen hebben aanraking nodig. In wetenschappelijke woorden: we hebben oxytocine nodig om te overleven. Ik onderzoek hoe de fusie van praktijken die werken met aanraking en kunst gebruikt kan worden om bewustzijn te creëren over geestelijke gezondheid, bodydiversity, inclusiviteit en de behoefte aan fysiek menselijk contact.

Toen ik op veertienjarige leeftijd een seksueel trauma genas, ontdekte ik eeuwenoude kennis over somatisch lichaamswerk en praktijken die werken met aanraking. Aanraking leert ons over lichaamstaal, verbinding en onze oerinstincten. Door naar je lichaam en anderen te luisteren, kun je trauma’s voorkomen in plaats van ze te moeten genezen.

Mijn tactiel, immersief artistieke werk heeft lilac als basiskleur. Deze esthetiek, zowel conceptueel als emotioneel, ondersteunt de psychologische inzichten die ik wil overbrengen. Lilac is transformerend, geslachtloos en spiritueel. Het wekt speelsheid op en brengt een gevoel van tederheid en zorgzaamheid over. Ik maak gebruik van fotografie, installatie, video, VR, textiel en participatieve performance.

Net zoals mindfulness onderdeel is geworden van ons dagelijks leven, is het mijn missie om op aanraking gebaseerde praktijken te normaliseren door middel van kunst.

Laten we aanraking gebruiken om te transformeren.

Bio

Neoza Goffin (13 oktober 1997, Gent, België) is een interdisciplinair kunstenaar die de synergie onderzoekt tussen touch-based prakijkten en kunst om bewustzijn te creëren over lichaamsdiversiteit, inclusiviteit en de oerbehoefte van de mens aan fysiek contact. Ze behaalde een masterdiploma fotografie aan het KASK in Gent. Tijdens haar studies kreeg haar kleurrijke werk over spiritualiteit en vrouwelijke representatie al snel erkenning, wat resulteerde in deelname aan verschillende groepstentoonstellingen bij instellingen zoals Stichting IJsberg (Damme), Tatjana Pieters Gallery (Gent), Unseen Festival (Amsterdam), en meer.

Haar recente werken, die immersieve lilac installaties combineren met touch-based participatieve performances, werden internationaal tentoongesteld op prestigieuze evenementen zoals de Photo Biennial Ostend, ImageNation Paris & New York, Pilar Brussels en de Women Biennial Brussels.

Neoza Goffin’s esthetiek is conceptueel en visueel onderscheidend en trekt niet alleen de aandacht van de kunstwereld maar ook van andere creatieve professionals zoals zangers en modeontwerpers. Ze heeft samengewerkt met onder andere La Fille d’O, Studio AMA, DOLLY BING BING, Stef Kamil Carlens en Sander Bos.

In maart 2023 werd Neoza Goffin uitgenodigd als curator en deelnemer aan de tentoonstelling “Redefining Sexual Energy” in Pilar Brussel. Deze recente uitnodigingen getuigen van de professionele erkenning van haar artistieke verkenning van naaktheid, intimiteit, seksualiteit en aanraking.